Рецепти
Пица кифли
Највкусните и најмеки кифли досега!
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(500 Грама)
Шунка(100 Грама)
Сирење(200 Грама)
Јајце(2 )
Кечап(3 Супени лажици)
Квасец(1 свеж )
Сусам(50 Грама)
Млеко(200 Милилитри)
Шеќер(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути
- Во длабок сад ставете ги брашното, шеќерот и едно јајце, па посолете.
- Додајте го изронетиот квасец и млекото и со рака замесете тесто кое ќе го оставите да стасува 30 минути.
- Круговите шунка исечкајте ги на коцки, а во длабок сад со виљушка издробете го сирењето.
- Преостанатото јајце искршете го, белката додајте ја во садот со сирењето, а жолчката ставете ја во друг длабок сад.
- Во садот со сирењето додајте ги парчињата шунка и кечапот и измешајте.
- Стасаното тесто размесете го на набрашнета површина, поделете го на 4 еднакви дела и од секое парче тесто формирајте долгнавеста форма.
- Формите исечете ги на 5 еднакви дела и од секое парче формирајте топче.
- Првото топче расукајте го и на повеќе места засечете го едниот крај на кората.
- На средината нанесете од филот и од незасечениот крај на кората почнете да ја виткате кифлата.
- На истиот начин формирајте ги сите кифли.
- Наредете ги во тава обложена со хартија за печење, премачкајте ги со жолчка, наросете сусам и печете ги во рерна на 190 степени околу 30 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во