Рецепти
Пиварки со гриз (посно)
Меки колачи од пиво со ореви и кокос
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Масло(1/2 Чаша)
Пиво(1/2 Чаша)
Ванилин шеќер(1 Пакување)
Прашок за печиво(1 Пакување)
Гриз(250-300 Грама)
Брашно(250-300 Грама)
Ореви(150-200 Грама)
Вода(800 Милилитри)
Шеќер(1 Килограм)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 35 минути
- Се замесува тесто од следните состојки: масло, пиво, ванилин шеќер, печиво и брашно. Додајте брашно по потреба за да добиете меко тесто.
- Од тестото се формираат топчиња како за кифли, се расукуваат малку и внатре се става оревче или бадем.
- Се виткаат по желба како кифли или во форма на топчиња и се ставаат во намастена рерна на 200°C да се печат околу 20-тина минути до половина час, дури почнат малку да заруменуваат.
- Во меѓувреме се подготвува шербет: во тенџере на оган се ставаат водата и шеќерот и се остава да вријат околу 5 минути додека шеќерот не се растопи.
- Готовите пиварки се вадат од рерна и се валкаат во шербетот за да убаво го впијат, а потоа се валкаат во кокос и се ставаат во кошнички за послужување.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во