Рецепти
Плескавици од зеленчук
Превкусен вегетаријански ручек
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Компир(1/2 Килограм)
Магдонос(1 Китка)
Кромид(1 Главица)
Лук(3 Чешниња)
Тиквичка(1 )
Праз(1 Парче)
Морков(2 )
Јајце(2 )
Лебни трошки(5 Супени лажици)
Италијански зачин (мешан зачин)(по вкус )
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 35 минути
- Компирот се мие, се лупи и се ренда во еден подлабок сад.
- Потоа, во истиот сад се додаваат изренданит морков, како и изренданата тиквичка, потоа ситно исечкани кромидот, лукот и празот и исто така ситно исечканиот магдонос.
- Смесата се меша, па се зачинува со сол и зачини по ваш вкус (суво нане, бибер) па се остава да отстои околу 15 минути.
- Во смесата се додаваат 2 јајца и лебните ронки, па се меша со лажица додека смесата се изедначи.
- Со лажица на загреано масло се ставаат топчиња од смесата и полека се формираат во плескавици и се пржат.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во