Рецепти
Погача слоново уво
Превкусна, домашна погача која се подготвува едноставно, а може да биде замена за леб со разни намази, салати, месо и риба
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(1 Килограм)
Јајце(3 )
Масло(200 Милилитри)
Сол(1 Супена лажица)
Шеќер(1 Супена лажица)
Квасец(1 )
Маргарин(250 Грама)
Вода(колку да се замеси помеко тесто )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути
- Квасецот се растопува во малку млака вода и се остава да стаса.
- Се замесува тесто од сите состојки (освен маргаринот) и се прават 28 топчиња кои се расукуваат со големина на тацна од кафе.
- Маргаринот се растопува и секоја плочка се потопува во него и се редат во округло плехче во вид на керамиди. Може по желба да се премачка погачата со жолчка и да се нароси сусам.
- Погачата се пече на 190 степени околу 40 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во