Рецепти
Погачици со кајмак
Вкусни, домашни погачици како одлична вечера или предјадење во комбинација со намаз, ајвар и слично
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(600 Грама)
Квасец(1 )
Сол(1 Супена лажица)
Маргарин(250 Грама)
Кајмак(150 Грама)
Јајце(1 )
Млеко(200 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Квасецот се раствара во малку млако млеко, шеќер и со брашно. Се остава да нарасне.
- Од брашното, приготвениот квасец, жолчката и преостанатите состојки се замесува средно меко тесто.
- Се расукува кора со дебелина од 1 см, па се вадат погачиците во форма по желба и се редат во подмачкан плех.
- Се оставаат 10 минути да нараснат додека се загрева рерната.
- Се премачкуваат со белка, се наросуваат со сусам и се печат во рерна на 220 степени, околу 20 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во