Рецепти

Похувани модри патлиџани со шунка
Похувани модри патлиџани во смеса од пиво. Необичен начин на подготовка како одлична идеја за вечера или предјадење.
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Шунка(400 Грама)
Модар патлиџан(2 )
Јајце(3 )
Лимон(1 )
Нишесте (пченкарен скроб)(1 Супена лажица)
Пиво(1 Децилитар)
Сол(1 Прстофат)
Масло(2-3 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 20 минути
- Модрите патлиџани исечете ги на тенки кругови, по два заедно. Шунката исечете ја на многу тенки парчиња на половина.
- Белките изматете ги со миксер во цврст снег, а жолчките ставете ги во поголем длабок сад. Во садот со жолчките додајте пиво, густин и изматените белки и мешајте со жица за матење додека не се сoедини смесата.
- Меѓу паровите патлиџани, ставете парчиња шунка. Така подготвени, извалкајте ги во претходно подготвената смеса за похување и пржете ги од двете страни во тава на загреано масло, додека не станат златножолтеникави.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во