Рецепти
Полнета јагнешка плешка
Полнето јагнешко со чадена сланина, јагнешки бубрег, домати и кромид. Може да го послужите со печен компир и комбинација од друг зеленчук.
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
140 - 250 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јагнешко месо(2 Килограми)
Димена сланина(50 Грама)
Јаболко(1 )
Кромид(1 Главица)
Лебни трошки(100 Грама)
Домат(1 )
Јајце(1 )
Путер(2 Супени лажици)
Бистра зеленчукова супа(3 Децилитри)
Магдонос(0.5 Китка)
Мајчина душичка(1 Кафена лажица)
Жалфија(1 Кафена лажица)
Сол(1 Кафена лажица)
Бибер(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 180 минути
- Јагнешките бубрези исечкајте ги и оставете ги да отстојат половина час во ладна вода.
- Потоа исцедете ги, додајте исечкан кромид, излупено и изрендано кисело јаболко, исечканиот магдонос, сечканата димена сланина, сечканиот домат, јајцето, трошките од препечен леб и сите зачини.
- Добиената смеса распоредете ја врз јагнешкото месо, посолете го, забиберете го и свиткајте го во ролат, заврзете го со кујнски конец или прицврстете го со дрвени чепкалки и премачкајте го со путер.
- Печете го во рерна на 250°C, околу 20 минути и потоа намалете ја температурата на 200°C и печете уште 2 часа со повремено додавање по малку варена супа.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во