Рецепти
Полнета јагнешка плешка Ана Ѓорова

Полнето јагнешко со чадена сланина, јагнешки бубрег, домати и кромид. Може да го послужите со печен компир и комбинација од друг зеленчук.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јагнешко месо(2 Килограми)

Јагнешки дроб и срце(2 )

Димена сланина(50 Грама)

Јаболко(1 )

Кромид(1 Главица)

Лебни трошки(100 Грама)

Домат(1 )

Јајце(1 )

Путер(2 Супени лажици)

Бистра зеленчукова супа(3 Децилитри)

Магдонос(0.5 Китка)

Мајчина душичка(1 Кафена лажица)

Жалфија(1 Кафена лажица)

Сол(1 Кафена лажица)

Бибер(1 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 180 минути

  1. Јагнешките бубрези исечкајте ги и оставете ги да отстојат половина час во ладна вода.
  2. Потоа исцедете ги, додајте исечкан кромид, излупено и изрендано кисело јаболко, исечканиот магдонос, сечканата димена сланина, сечканиот домат, јајцето, трошките од препечен леб и сите зачини.
  3. Добиената смеса распоредете ја врз јагнешкото месо, посолете го, забиберете го и свиткајте го во ролат, заврзете го со кујнски конец или прицврстете го со дрвени чепкалки и премачкајте го со путер.
  4. Печете го во рерна на 250°C, околу 20 минути и потоа намалете ја температурата на 200°C и печете уште 2 часа со повремено додавање по малку варена супа.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: