Рецепти

Полнети модри патлиџани со кајмак
Несекојдневен грчки рецепт
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Модар патлиџан(5 )
Кајмак(500 Грама)
Гауда кашкавал(100 Грама)
Сол(1 Кафена лажица)
Бибер(1 Кафена лажица)
Ким(1 Кафена лажица)
Сув босилек(1 Кафена лажица)
Лук(2 Чешниња)
Мајоран во прав(1 Прстофат)
Суво оригано(1 Прстофат)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Модрите патлиџани се мијат убаво, па се цедат за да се исечат по должина и се длабат како чамци.
- Месниот дел кој е отстранет од модрите патлиџани се сече на мали коцки.
- Кајмакот и коцките модар палиџан се ставаат во тавче малку да се пропржат и во исто време се пасираат со вилушка.
- Потоа се додава рендан лук заедно со зачините по вкус.
- Модрите патлиџани се полнат со добиената смеса и се ставаат во загреана рерна.
- Кога се речиси испечени, се наросува гауда кашкавалот и се враќа во рерна додека кашкавалот не се растопи.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во