Рецепти
Полнети погачици Ана Ѓорова

Одлични за секаква пригода

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Млеко(5 Децилитри)

Масло(2 Децилитри)

Квасец(1 коцка свеж )

Сол(2 Кафени лажици)

Шеќер(1 Кафена лажица)

Прашок за печиво(1 )

Сирење(меко 300 грама )

Шунка(150 Грама)

Спанаќ(150 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Квасецот разматете го во малку млако млеко со лажичка шеќер и оставете го да нарасне.
  2. Половина од брашното измешајте го со прашокот за печиво, додајте ги преостанатите млеко и масло, солта и квасецот. Замесете меко тесто со постепено додавање на брашно.
  3. Тестото расукајте го со дебелина до 1 и пол см, па со чаша вадете погачки. Наредете ги во подмачкан плех и оставете ги да нараснат.
  4. Спанаќот обарете го во солена вода, процедете го и испасирајте го, па измешајте го со иситнетото сирење и со сечканата шунка. Посолете по вкус.
  5. Со помала чашка направете длабнатини во нараснатите погачици и наполнете ги со фил. Рабовите на погачките премачкајте ги со изматено јајце и посипете ги со сусам.
  6. Печете ги во рерна на 200 степепни околу 20 минути или додека заруменат.

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: