Рецепти
Полнети погачици
Одлични за секаква пригода
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(1 Килограм)
Млеко(5 Децилитри)
Масло(2 Децилитри)
Квасец(1 коцка свеж )
Сол(2 Кафени лажици)
Шеќер(1 Кафена лажица)
Прашок за печиво(1 )
Сирење(меко 300 грама )
Шунка(150 Грама)
Спанаќ(150 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Квасецот разматете го во малку млако млеко со лажичка шеќер и оставете го да нарасне.
- Половина од брашното измешајте го со прашокот за печиво, додајте ги преостанатите млеко и масло, солта и квасецот. Замесете меко тесто со постепено додавање на брашно.
- Тестото расукајте го со дебелина до 1 и пол см, па со чаша вадете погачки. Наредете ги во подмачкан плех и оставете ги да нараснат.
- Спанаќот обарете го во солена вода, процедете го и испасирајте го, па измешајте го со иситнетото сирење и со сечканата шунка. Посолете по вкус.
- Со помала чашка направете длабнатини во нараснатите погачици и наполнете ги со фил. Рабовите на погачките премачкајте ги со изматено јајце и посипете ги со сусам.
- Печете ги во рерна на 200 степепни околу 20 минути или додека заруменат.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во