Рецепти
Полнети погачици Ана Ѓорова

Одлични за секаква пригода

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Млеко(5 Децилитри)

Масло(2 Децилитри)

Квасец(1 коцка свеж )

Сол(2 Кафени лажици)

Шеќер(1 Кафена лажица)

Прашок за печиво(1 )

Сирење(меко 300 грама )

Шунка(150 Грама)

Спанаќ(150 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Квасецот разматете го во малку млако млеко со лажичка шеќер и оставете го да нарасне.
  2. Половина од брашното измешајте го со прашокот за печиво, додајте ги преостанатите млеко и масло, солта и квасецот. Замесете меко тесто со постепено додавање на брашно.
  3. Тестото расукајте го со дебелина до 1 и пол см, па со чаша вадете погачки. Наредете ги во подмачкан плех и оставете ги да нараснат.
  4. Спанаќот обарете го во солена вода, процедете го и испасирајте го, па измешајте го со иситнетото сирење и со сечканата шунка. Посолете по вкус.
  5. Со помала чашка направете длабнатини во нараснатите погачици и наполнете ги со фил. Рабовите на погачките премачкајте ги со изматено јајце и посипете ги со сусам.
  6. Печете ги во рерна на 200 степепни околу 20 минути или додека заруменат.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: