Рецепти
Похувани буковки Ана Ѓорова

Одлични за мезе. Послужете ги со павлака или со омилениот сос.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Буковка (печурка)(1/2 Килограм)

Јајце(2 )

Брашно(3-4 Супени лажици)

Сол(малку )

Вегета

Бибер

Масло

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути

  1. Буковките убаво се мијат и со нож им се отстранува рачката.
  2. Се зачинуваат по желба со сол, бибер, вегета и се оставаат да ги впијат зачините.
  3. Во меѓувреме се матат јајцата и секоја буковка посебно се става прво во брашно, потоа во изматените јајца.
  4. Во подлабок сад се зоврива масло и секоја буковка се пржи во зовриеното масло додека убаво да зарумени.
  5. Се вадат врз салфетка да се исцедат од вишокот маснотија и се сервираат по желба.
Салата со соја и шампињони
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Пита со карамелизирана тиква
Чорба без масло
Крокети од тиква и пармезан
Тарт со праз
Вегетаријански плескавици
Посна сарма со праз и шампињони
Топчиња од палента
Топчиња од зеленчук
Чоколадни бомбици со авокадо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Шеќерни јаболки
Сос од грав и лук
Блага тиква со мед и ореви (посно)
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Салата со карфиол и маслинки
Крем чорба од зеленчук
Топчиња со блитва
Чорба со блитва и кисела павлака
Проја мафини со брокула
Чорба со кисели краставички
Овесни колачиња со цимет и мед
Мафини со рибизли
Чорба со шампињони и кисела павлака

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: