Рецепти
Блага тиква со мед и ореви (посно) Ана Ѓорова

Варена блага тиква за вкусен, есенски десерт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Тиква(1,5 Килограм)

Шеќер(100 Грама)

Мед(3 Супени лажици)

Сечкани ореви(1 Чаша)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Тиквата прво излупете ја, исчистете ја од семките и убаво измијте ја.
  2. Потоа исечете ја на кругови, а на местата каде што има семе на полукругови за да може убаво да се смести во тенџерето.
  3. Парчињата тиква редете ги во тенџере: ред тиква, па 2-3 лажици шеќер, сè додека се потроши тиквата.
  4. Тенџерето ставете го на оган и варете ја додека да испари целата течност што ќе ја испушти тиквата.
  5. Тенџерето тргнете го од оган и парчињата тиква сервирајте ги на чинија одозгора прелиени со мед и сечкани ореви.
Сиров чоколаден тарт
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Бели топчиња
Колач со круши и бадеми
Оревки
Сусам топчиња
Колачиња зелени елки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Торта фантазија
Ролат со кокос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: