Рецепти
Посен колач со кафе
Вкусен колач што ќе ве освои со едноставноста
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(15 Супени лажици)
Шеќер(15 Супени лажици)
Вода(30 Супени лажици)
Сода бикарбона(1 Кафена лажица)
Прашок за печиво(1 Пакување)
Инстант кафе во прав(3 Кафени лажици)
Мелени ореви(1 Шака)
Мармалад од кајсии(3 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Во сад ставете го брашното, па додајте ги шеќерот, содата бикарбона и прашокот за печиво и измешајте.
- Потоа во смесата додајте го кафето во прав, мелените ореви и мармаладот и добро соединете.
- На крајот додајте ја водата и мешајте да добиете хомогена смеса.
- Смесата истурете ја во подмачкан калап за печење или во тепсија бр.28 и печете во загреана рерна на 200 степени додека колачот добие убава светлокафена боја.
- Печениот колач послужете го со наросени ореви.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во