Рецепти
Посна алва со гриз Ана Ѓорова

Старински и вкусен специјалитет

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Масло(1 Чаша)

Гриз(2 Чаши)

Шеќер(3 Чаши)

Вода(4 Чаши)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Маслото за јадење и гризот се истураат во длабоко тенџере и се пржат на тивок оган.
  2. Кога брашното ќе ја промени бојата, се става шеќерот и повторно се пржи на тивок оган за малку да се стопи шеќерот, но треба да се внимава да не ја загуби бојата.
  3. Потоа се додаваат 4 чаши вода и се меша додека смесата се згусне и почне да се одвојува од тенџерето.
  4. Се трга од ринглата и се става во хартиени калапи или во мали огноотпорни садови и се превртува врз чинија, па се служи со сечкани бадеми, индиски ореви, ореви или други јатки по желба.
Посни колачи со локум
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Пилешки џигер во пиво
Интегрален колач од јаболки
Ролат со кокос
Пита со кисела зелка
Куглов со ореви и чоколадо
Пача
Тава со свинско месо и печурки
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Благи кифлички со вино
Ленени погачици
Салата со праз и сирење
Посен колач со јаболко и банана
Сир тостерки
Кокос коцки
Штрудлички со јаболко (посно)
Колач со јаболко
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: