Рецепти
Посна алва со гриз Ана Ѓорова

Старински и вкусен специјалитет

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Масло(1 Чаша)

Гриз(2 Чаши)

Шеќер(3 Чаши)

Вода(4 Чаши)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Маслото за јадење и гризот се истураат во длабоко тенџере и се пржат на тивок оган.
  2. Кога брашното ќе ја промени бојата, се става шеќерот и повторно се пржи на тивок оган за малку да се стопи шеќерот, но треба да се внимава да не ја загуби бојата.
  3. Потоа се додаваат 4 чаши вода и се меша додека смесата се згусне и почне да се одвојува од тенџерето.
  4. Се трга од ринглата и се става во хартиени калапи или во мали огноотпорни садови и се превртува врз чинија, па се служи со сечкани бадеми, индиски ореви, ореви или други јатки по желба.
Банана залчиња
Дроб во кошулица
Овесни барови со јаворов сируп
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Посна сарма со праз и шампињони
Филе Велингтон
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Ролат со цимет и суво грозје
Чоколадни бомбици со авокадо
Блага тиква со мед и ореви (посно)
Јагнешка чорба
Солени бомбици од сирење
Пита со јајца и кајмак
Печен ролат од свинско каре
Торта со печурки
Полнети телешки шницли
Крокети од полнети јајца
Банана бомбици со гранола
Солен колач праз и сирење
Домашен крем од кикирики
Лажни лазањи со зелка и колбаси
Кифли со виршла и кашкавал
Романски качамак
Чоколадни коцки со црн грав
Вегетаријански лазањи
Солена пита со маслинки
Полнет леб
Печена скуша (посно)
Тава пилешко со бешамел сос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: