Рецепти
Посна алва со гриз
Старински и вкусен специјалитет
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Маслото за јадење и гризот се истураат во длабоко тенџере и се пржат на тивок оган.
- Кога брашното ќе ја промени бојата, се става шеќерот и повторно се пржи на тивок оган за малку да се стопи шеќерот, но треба да се внимава да не ја загуби бојата.
- Потоа се додаваат 4 чаши вода и се меша додека смесата се згусне и почне да се одвојува од тенџерето.
- Се трга од ринглата и се става во хартиени калапи или во мали огноотпорни садови и се превртува врз чинија, па се служи со сечкани бадеми, индиски ореви, ореви или други јатки по желба.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во