Рецепти
Торта со џем од кајсии Ана Ристеска

Едноставна торта од џем со чоколадна глазура што е одлична за со чаша кафе

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Вода(200 Милилитри)

Шеќер(2 Чаши)

Какао(4 Супени лажици)

Сода бикарбона(1 Супена лажица)

Презла(2 Супени лажици)

Масло(8 Супени лажици)

Џем од кајсии(6 Супени лажици)

Брашно(20 полни Супени лажици)

Прашок за печиво(1 )

Слатка павлака(1/2 Литар)

Црно чоколадо(300 Грама)

Маргарин(250 Грама)

Шеќер во прав(200 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Во сад се мешаат вода, шеќер, какао, сода бикарбона, презла, масло, џем од кајсии  ( или друг ), брашно и пециво.
  2. Смесата се префрла во тепсија и се пече во рерна додека добие убава боја.
  3. Во половина литар слатка павлака се става чоколадо да се растопи ( не треба да врие ).
  4. Откога ќе се растопи, се остава настрана да олади.
  5. Маргаринот пенасто со миксер се мати со шеќерот во прав и во него се додава изладената смеса од чоколадо и слатка павлака.
  6. Тортата се филува со смесата од чоколадо, се сече на и се послужува. Може да ја декорирате и со свежи кајсии.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: