Рецепти
Торта со џем од кајсии
Едноставна торта од џем со чоколадна глазура што е одлична за со чаша кафе
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Вода(200 Милилитри)
Шеќер(2 Чаши)
Какао(4 Супени лажици)
Сода бикарбона(1 Супена лажица)
Презла(2 Супени лажици)
Масло(8 Супени лажици)
Џем од кајсии(6 Супени лажици)
Брашно(20 полни Супени лажици)
Прашок за печиво(1 )
Слатка павлака(1/2 Литар)
Црно чоколадо(300 Грама)
Маргарин(250 Грама)
Шеќер во прав(200 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Во сад се мешаат вода, шеќер, какао, сода бикарбона, презла, масло, џем од кајсии ( или друг ), брашно и пециво.
- Смесата се префрла во тепсија и се пече во рерна додека добие убава боја.
- Во половина литар слатка павлака се става чоколадо да се растопи ( не треба да врие ).
- Откога ќе се растопи, се остава настрана да олади.
- Маргаринот пенасто со миксер се мати со шеќерот во прав и во него се додава изладената смеса од чоколадо и слатка павлака.
- Тортата се филува со смесата од чоколадо, се сече на и се послужува. Може да ја декорирате и со свежи кајсии.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во