Рецепти
Торта со џем од кајсии Ана Ристеска

Едноставна торта од џем со чоколадна глазура што е одлична за со чаша кафе

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Вода(200 Милилитри)

Шеќер(2 Чаши)

Какао(4 Супени лажици)

Сода бикарбона(1 Супена лажица)

Презла(2 Супени лажици)

Масло(8 Супени лажици)

Џем од кајсии(6 Супени лажици)

Брашно(20 полни Супени лажици)

Прашок за печиво(1 )

Слатка павлака(1/2 Литар)

Црно чоколадо(300 Грама)

Маргарин(250 Грама)

Шеќер во прав(200 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Во сад се мешаат вода, шеќер, какао, сода бикарбона, презла, масло, џем од кајсии  ( или друг ), брашно и пециво.
  2. Смесата се префрла во тепсија и се пече во рерна додека добие убава боја.
  3. Во половина литар слатка павлака се става чоколадо да се растопи ( не треба да врие ).
  4. Откога ќе се растопи, се остава настрана да олади.
  5. Маргаринот пенасто со миксер се мати со шеќерот во прав и во него се додава изладената смеса од чоколадо и слатка павлака.
  6. Тортата се филува со смесата од чоколадо, се сече на и се послужува. Може да ја декорирате и со свежи кајсии.
Баклава со јаболки
Лут зелник
Расолница
Колач со рогач
Лепчиња со лук и магдонос
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Мариниран ослиќ (посно)
Салата со компири и туна
Јагнешка чорба
Солени бомбици од сирење
Салата со урда и праз
Тава со карфиол и месо
Таан баклава
Печен ролат од свинско каре
Чорба од крап
Јагнешка чорба
Боранија со пилешко месо
Чорба од грав и чадена сланина
Крем бомбици
Гужвана баклава
Крем салата од пиперки и модри патлиџани
Зимница од везени пиперки
Јагнешко со бамји
Свечена слоевита салата
Шербет пита со јаболки
Бајадера со костени
Пита со фил од компир (посно)
Тава ориз на кочански начин
Телешка чорба

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: