Рецепти
Посни колачи со локум
Одлични за секоја пригода, овие колачиња се топат во уста и се многу едноставни за подготовка
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Посен маргарин(1 )
Брашно(1 Килограм)
Масло(250 Грама)
Прашок за печиво(1 )
Ванилин шеќер(1 )
Лимон(1/2 )
Локум(по желба )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Маргаринот (претходно оставен да омекне на собна температура) се сечка на коцки, се додаваат маслото и сокот од половина лимон.
- Потоа се додава и брашното измешано со прашокот за печиво и се замесува мазно тесто.
- Од тестото потоа се расукува кора, па кората се сече на долги ленти и потоа на правоаголници.
- На секој правоаголник на почетокот се ставаат по две парчиња локум, потоа се витка во форма на ролат.
- Така добиените колачиња се редат во намастена тепсија и се печат во загреана рерна околу 20 минути.
- Испечените колачиња додека се топли се валкаат во шеќер во прав измешан со ванилин шеќер.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во