Рецепти

Посни медени колачи
Едноставни, а превкусни колачи што се одлични за со шолја чај
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Мед(1 Чаша)
Сода бикарбона(1 Кафена лажица)
Шеќер(1/2 Чаша)
Прашок за печиво(1 )
Газирана вода(1 Чаша)
Масло(1 Чаша)
Цимет(1 Кафена лажица)
Каранфилче(1 Кафена лажица)
Брашно(по потреба да се замеси тестото )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Медот се топи на умерен оган, па се додаваат брашното и содата и се мати со миксер.
- Се додава кисела вода, шеќер, печиво, цимет, мелено каранфилче и масло.
- Постепено се додава брашно и се замесува мазно тесто што не се лепи.
- Од смесата со дланките се формираат топчиња, се редат во плех и се печат 30 минути во рерна на 180°C.
- Готовите колачи се оставаат да се изладат, па се валкаат во шеќер во прав.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во