Рецепти
Чоколадни штанглички од лешници
Лесен рецепт за подготовка со јужно овошје по избор
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Шеќер(250 Грама)
Суво грозје(100 Грама)
Мелени лешници(250 Грама)
Жолчка од јајце(1 )
Смоква(100 Грама)
Ананас(250 Грама)
Свеж сок од лимон(1/2 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Шеќерот се прелива со вода и се вари како за слатко.
- Во сварениот сируп се додаваат мелени лешници, жолчката, суво грозје и ситно сецкани смокви.
- Добро се промешува и се вари.
- Тава се посипува со шеќер.
- Врз неа се исипува смесата.
- Тестото се дели на два дела и се тенчи да биде половина прст дебело.
- Кога ќе се олади тестото, еден дел се мачка со сок од лимон, па потоа врз него се реди 250 гр јужно овошје (ананас, банани, урми) исецкано на ленти рамномерно се нанесува врз тестото.
- Вториот дел од тестото се става одозгора.
- Се притиска со тежок предмет за да се соедини со овошјето.
- Тестото се прелива со растопено чоколадо.
- Се сече на штангли.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во