Рецепти
Проја со маслинки
Одличен појадок за со чаша јогурт
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(400 Грама)
Пченкарно брашно(200 Грама)
Јајце(3 )
Јогурт(200 Милилитри)
Масло(200 Милилитри)
Газирана вода(200 Милилитри)
Прашок за печиво(1 )
Сирење(250 Грама)
Црни маслинки(100 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Во подлабок сад изматете ги јајцата со жица за матење, па додајте ги јогуртот, маслото и киселата вода и промешајте.
- Постепено додавајте ги белото и пченкарното брашно. Додајте го и прашакот за печиво и целата смеса измесете ја со рака додека да стане хомогена.
- Накрај ги додаваме сирењето (кое претходно сме го изрендале), сечканите маслинки и сечканиот магдонос.
- Целата смеса ја ставаме во тавче подмачкано со путер. Ја загреваме рерната на 250 степени и ја ставаме пројата да се пече. Температурата се намалува на 220 степени, се пече околу половина час или додека зарумени.
- Готовата проја се сервира со павлака и со магдонос.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во