Рецепти
Пролетна чорба со коприва
Вкусна чорба од коприви за лесен, вегетаријански ручек
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Коприва(1 Килограм)
Свинска маст(2 Супени лажици)
Млад лук(1 )
Праз(1 )
Морков(1 )
Пченкарно брашно(2 Супени лажици)
Јајце(2 )
Вода(1 Литар)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Копривата се мие и се сечка, па се процедува од водата.
- Потоа се става во тенџере во кое ќе се приготвува чорбата, се додаваат двете лажици маст и тенџерето се става на оган за да се запржи копривата.
- Се сечкаат празот, морковот и лукот, па се додаваат кај копривата и заедно се пржат.
- Потоа се додаваат водата и пченкарното брашно, се посолува и зачинува по желба и се вари уште 10 минути.
- На крајот јајцата се матат со малку сок од лимон, им се додава малку од чорбата, се разматуваат, па постепено се истураат со матење во чорбата. Добро се меша, па се сервира.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во