Рецепти
Пролетна чорба со коприва Ана Ѓорова

Вкусна чорба од коприви за лесен, вегетаријански ручек

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Коприва(1 Килограм)

Свинска маст(2 Супени лажици)

Млад лук(1 )

Праз(1 )

Морков(1 )

Пченкарно брашно(2 Супени лажици)

Јајце(2 )

Свеж сок од лимон

Сол

Бибер

Вода(1 Литар)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Копривата се мие и се сечка, па се процедува од водата.
  2. Потоа се става во тенџере во кое ќе се приготвува чорбата, се додаваат двете лажици маст и тенџерето се става на оган за да се запржи копривата.
  3. Се сечкаат празот, морковот и лукот, па се додаваат кај копривата и заедно се пржат.
  4. Потоа се додаваат водата и пченкарното брашно, се посолува и зачинува по желба и се вари уште 10 минути.
  5. На крајот јајцата се матат со малку сок од лимон, им се додава малку од чорбата, се разматуваат, па постепено се истураат со матење во чорбата. Добро се меша, па се сервира.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: