Рецепти
Прстени од кромид
Предјадење кое ќе ги воодушеви Вашите најблиски
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Американска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
2 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(120 Грама)
Интегрално пченично брашно(60 Грама)
Газирана вода(230 Милилитри)
Масло(3 Супени лажици)
Пире во прав(2 Супени лажици)
Презла(10 Кафени лажици)
Кромид(2 Главици)
Црвен пипер(1 Кафена лажица)
Сол(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 20 минути
- Најпрвин убаво измешајте ги обичното брашно и пченкарното брашно.
- Додајте две лажици од пире во прав.
- Зачинете малку со лут црвен пипер и сето тоа промешајте го убаво. Полека додавајте ја киселата вода и мешајте додека не добиете хомогена смеса.
- Во друг сад ставете ја презлата.
- Земете кромид и исечете го на кришки не подебели од 1 центиметар и одвојте ги кришките на прстени.
- Со помош на вилушка, ставете ги прстените од кромид во садот со смесата што најпрвин ја направивте и убаво покријте ги со смеса да бидат целосно премачкани, па потоа со помош на друга вилушка тркалајте ги во презлата.
- Во тава загрејте масло и пржете ги прстените 2-3 минути. Откако ќе бидат готови оставете ги на салфетка малку да се исцедат, зачинете со сол и вкусете.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во