Рецепти
Прстени од кромид Ана Ѓорова

Предјадење кое ќе ги воодушеви Вашите најблиски

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(120 Грама)

Интегрално пченично брашно(60 Грама)

Газирана вода(230 Милилитри)

Масло(3 Супени лажици)

Пире во прав(2 Супени лажици)

Презла(10 Кафени лажици)

Кромид(2 Главици)

Црвен пипер(1 Кафена лажица)

Сол(1 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 20 минути

  1. Најпрвин убаво измешајте ги обичното брашно и пченкарното брашно.
  2. Додајте две лажици од пире во прав.
  3. Зачинете малку со лут црвен пипер и сето тоа промешајте го убаво. Полека додавајте ја киселата вода и мешајте додека не добиете хомогена смеса.
  4. Во друг сад ставете ја презлата.
  5. Земете кромид и исечете го на кришки не подебели од 1 центиметар и одвојте ги кришките на прстени.
  6. Со помош на вилушка, ставете ги прстените од кромид во садот со смесата што најпрвин ја направивте и убаво покријте ги со смеса да бидат целосно премачкани, па потоа со помош на друга вилушка тркалајте ги во презлата.
  7. Во тава загрејте масло и пржете ги прстените 2-3 минути. Откако ќе бидат готови оставете ги на салфетка малку да се исцедат, зачинете со сол и вкусете.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: