Рецепти
Пржени телешки шницли со магдонос и лимон Ана Ѓорова

Специјалитет со телешко месо, подготвено на македонски начин

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Шака)

Путер(60 Грама)

Телешко месо(500 Грама)

Свеж магдонос(2 Супени лажици)

Лимон(1 )

Сол(2 Кафени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Од месото отстранете го мрсното и останатите кожички.
  2. Исечете го на тенки парчиња и излупајте ги парчињата со влажен толчник, така да добиете многу тенки шницли.
  3. Во широко тавче растопете го путерот, кога ќе почне да пени пржете шницла по шницла, секоја претходно извалкана во брашно. Пржете ги од двете страни, освен тоа на секое парче треба да се создаде кафеав раб.
  4. Кога ќе бидат испржени, се цедат од маснотијата и се ставаат на загреана чинија, се посипуваат со магдонос, се посолуваат и се налеваат со лимонов сок.
  5. Овие шницли се служат топли, во комбинација со пире од компир или компир салата како прилог.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: