Рецепти
Пржени телешки шницли со магдонос и лимон Ана Ѓорова

Специјалитет со телешко месо, подготвено на македонски начин

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Шака)

Путер(60 Грама)

Телешко месо(500 Грама)

Свеж магдонос(2 Супени лажици)

Лимон(1 )

Сол(2 Кафени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Од месото отстранете го мрсното и останатите кожички.
  2. Исечете го на тенки парчиња и излупајте ги парчињата со влажен толчник, така да добиете многу тенки шницли.
  3. Во широко тавче растопете го путерот, кога ќе почне да пени пржете шницла по шницла, секоја претходно извалкана во брашно. Пржете ги од двете страни, освен тоа на секое парче треба да се создаде кафеав раб.
  4. Кога ќе бидат испржени, се цедат од маснотијата и се ставаат на загреана чинија, се посипуваат со магдонос, се посолуваат и се налеваат со лимонов сок.
  5. Овие шницли се служат топли, во комбинација со пире од компир или компир салата како прилог.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: