Рецепти
Пржени телешки шницли со магдонос и лимон
Специјалитет со телешко месо, подготвено на македонски начин
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(1 Шака)
Путер(60 Грама)
Телешко месо(500 Грама)
Свеж магдонос(2 Супени лажици)
Лимон(1 )
Сол(2 Кафени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Од месото отстранете го мрсното и останатите кожички.
- Исечете го на тенки парчиња и излупајте ги парчињата со влажен толчник, така да добиете многу тенки шницли.
- Во широко тавче растопете го путерот, кога ќе почне да пени пржете шницла по шницла, секоја претходно извалкана во брашно. Пржете ги од двете страни, освен тоа на секое парче треба да се создаде кафеав раб.
- Кога ќе бидат испржени, се цедат од маснотијата и се ставаат на загреана чинија, се посипуваат со магдонос, се посолуваат и се налеваат со лимонов сок.
- Овие шницли се служат топли, во комбинација со пире од компир или компир салата како прилог.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во