Рецепти
Прженки од леќа
Овој рецепт може да го комбинирате со свежа салата или компир салата
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Здрава хранаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Леќа(200 Грама)
Кромид(2 Главици)
Лук(2 Чешниња)
Црвен пипер(2 Кафени лажици)
Копар(1 Кафена лажица)
Сол(1 Кафена лажица)
Бибер(1 Прстофат)
Презла(5 Супени лажици)
Сув магдонос(1 Кафена лажица)
Брашно(2 Кафени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути
- Леќата исчистете ја и варете ја додека не омекне.
- Кромидот и лукот ситно исечкајте ги и пропржете ги. Додајте црвен пипер.
- Така испржени, извадете ги од тавчето и ставете ги настрана во посебен длабок сад.
- Сварената леќа, измиксајте ја со рачен миксер или испасирајте ја. Смесата додајте ја во испржениот зеленчук и зачинете со копар, бибер и сол.
- Додајте 5 големи лажици презла за да се спои смесата, па додајте го магдоносот и 1-2 кафени лажички брашно.
- Така измешаната смеса, ставете ја во фрижидер да отстои 30 минути.
- Потоа формирајте ќофтиња. Извалкате ги ќофтињата во презла и пржете ги на врел зејтин додека не поруменат од двете страни.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во