Рецепти
Прженки од леќа Ана Ристеска

Овој рецепт може да го комбинирате со свежа салата или компир салата

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Леќа(200 Грама)

Кромид(2 Главици)

Лук(2 Чешниња)

Црвен пипер(2 Кафени лажици)

Копар(1 Кафена лажица)

Сол(1 Кафена лажица)

Бибер(1 Прстофат)

Презла(5 Супени лажици)

Сув магдонос(1 Кафена лажица)

Брашно(2 Кафени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути

  1. Леќата исчистете ја и варете ја додека не омекне.
  2. Кромидот и лукот ситно исечкајте ги и пропржете ги. Додајте црвен пипер.
  3. Така испржени, извадете ги од тавчето и ставете ги настрана во посебен длабок сад.
  4. Сварената леќа, измиксајте ја со рачен миксер или испасирајте ја. Смесата додајте ја во испржениот зеленчук и зачинете со копар, бибер и сол.
  5. Додајте 5 големи лажици презла за да се спои смесата, па додајте го магдоносот и 1-2 кафени лажички брашно.
  6. Така измешаната смеса, ставете ја во фрижидер да отстои 30 минути.
  7. Потоа формирајте ќофтиња. Извалкате ги ќофтињата во презла и пржете ги на врел зејтин додека не поруменат од двете страни.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: