Рецепти
Птичјо гнездо Ана Ѓорова

Декоративен и вкусен десерт од кадаиф и ореви

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Ф‘стаци(100 г лупени и сечкани )

Лешник(или бадем 100 г лупени и дробени )

Кадаиф(300 Грама)

Маргарин(150 Грама)

Мед(6 Супени лажици)

Масло(2 Супени лажици)

Вода(250 Милилитри)

Цимет(1 ќесичка )

Лимон(1 )

Шеќер(500 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Кадаифот ставете го во тава за печење намастена со маргарин, формирајте го во мини гнезда или во едно големо гнездо со длабнатина.
  2. Во тенџере на оган се става маслото и се пропржуваат јатките.
  3. Откако ќе се запржат, се додаваат 3 лажици мед и циметот, се меша, па откако филот ќе се соедини, се нанесува врз кадаифот.
  4. Во тенџере на оган се растопува маргаринот и со него се прелива филуваниот кадаиф, па се пече во загреана рерна на 150 степени, 20 минути.
  5. Во меѓувреме се подготвува шербет: во тенџере на оган се ставаат водата, шеќерот, преостанатите 3 лажици ме, исцеден сок од половина лимон и се меша.
  6. Печениот кадаиф се прелива со шербет, се остава да впие, па се служи.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: