Рецепти
Птичјо гнездо
Декоративен и вкусен десерт од кадаиф и ореви
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Турска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
3 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Ф‘стаци(100 г лупени и сечкани )
Лешник(или бадем 100 г лупени и дробени )
Кадаиф(300 Грама)
Маргарин(150 Грама)
Мед(6 Супени лажици)
Масло(2 Супени лажици)
Вода(250 Милилитри)
Цимет(1 ќесичка )
Лимон(1 )
Шеќер(500 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Кадаифот ставете го во тава за печење намастена со маргарин, формирајте го во мини гнезда или во едно големо гнездо со длабнатина.
- Во тенџере на оган се става маслото и се пропржуваат јатките.
- Откако ќе се запржат, се додаваат 3 лажици мед и циметот, се меша, па откако филот ќе се соедини, се нанесува врз кадаифот.
- Во тенџере на оган се растопува маргаринот и со него се прелива филуваниот кадаиф, па се пече во загреана рерна на 150 степени, 20 минути.
- Во меѓувреме се подготвува шербет: во тенџере на оган се ставаат водата, шеќерот, преостанатите 3 лажици ме, исцеден сок од половина лимон и се меша.
- Печениот кадаиф се прелива со шербет, се остава да впие, па се служи.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во