Рецепти
Пудинг од тиква
Прекрасна комбинација за неодолив есенски десерт
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Тиква(400 Грама)
Масло(2 Супени лажици)
Желатин(1 ќесичка )
Шеќер(100 Грама)
Портокал(сок од 1/2 и рендана кора )
Црно чоколадо(1/2 Парче)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Во големо тенџере на оган ставете ја изренданата тиква, маслото и малку вода, па динстајте на умерен оган.
- Додајте го шеќерот и кога тиквата ќе омекне, додајте малку вода во која е растворен желатинот.
- Добро соединете ги состојките, а потоа смесата поделете ја на два еднакви дела.
- Во првиот дел измешајте го сокот од портокал и малку рендана кора и ставете ги во блендер.
- Блендирајте ги додека добиете убав крем, па прелијте го кремот во силиконски калапи до половина.
- Втората половина од смесата од тиква изблендирајте ја со ренданото чоколадо, па претурете ја врз првата смеса во калапите.
- Оставете го пудингот во фрижидер да се стегне, па превртете на чинија и послужете.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во