Рецепти
Раженчиња од ќофтиња со тиквички и со пиперки (хроно)
Вскусни раженчиња кои совршено одат во комбинација со салата и пиво, а може да ги испечете и на скара и во рерна
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пилешко месо(500 Грама)
Кромид(1 Главица)
Сол(1 Прстофат)
Бибер(1 Прстофат)
Сечкан магдонос(2-3 Супени лажици)
Белка од јајце(1 )
Тиквичка(1 )
Зелена пиперка(1 )
Црвена пиперка(1 )
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Сомелете го пилешкото месо, додајте магдонос и зачинете по вкус.
- Исечете го кромидот на ситно и пропржете го во малку масло, потоа исцедете го и соединете го со месото. Додајте ја и белката и од смесата формирајте топчиња.
- Исечкајте ја тиквичката на тенки ленти и замотајте ја како ладало, пиперките исечете ги на поголеми коцки.
- Потопете ги дрвените стапчиња за скара во ладна вода и наизменично боцкајте ги круговите од месо и зеленчук. Наредете ги раженчињата во тава за скара и прелијте ги со малку масло.
- Печете ги на ниска температура околу 25 минути додека не добијат фина, златеникава боја. Послужете ги топли со сезонска салата.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во