Рецепти
Риба на сол (посно) Ана Ѓорова

Печена риба што на овој начин е многу сочна, вкусна и здрава, а се подготвува многу едноставно без додатоци на масло

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Морска риба(или речна риба 1 килограм )

Морска сол(2,5 Килограми)

Лимон(1 или повеќе парчиња )

Лук

Рузмарин

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Исчистете ја рибата без да ги вадите крлушките. Засечете ја на стомакот, исчистете ја, измијте ја и избришете ја.
  2. Наполнете ја со исчекан лук, парчиња лимон и рузмарин.
  3. Истурете од морската сол (околу половина сантиметар) во плех. Одозгора ставете ја рибата и покријте ја целосно со останатата сол.
  4. Печете во веќе загреана рерна на температура од 180°C-200°C околу 30-35 минути.
  5. Откако ќе се испече, извадете од рерна и оставете да отстои 5-10 минути.
  6. Потоа со мал кујнски чекан исчукајте ја кората сол, излупете ја кожата на рибата и сервирајте ја.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: