Рецепти
Риба на сол (посно)
Печена риба што на овој начин е многу сочна, вкусна и здрава, а се подготвува многу едноставно без додатоци на масло
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Здрава хранаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Морска риба(или речна риба 1 килограм )
Морска сол(2,5 Килограми)
Лимон(1 или повеќе парчиња )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Исчистете ја рибата без да ги вадите крлушките. Засечете ја на стомакот, исчистете ја, измијте ја и избришете ја.
- Наполнете ја со исчекан лук, парчиња лимон и рузмарин.
- Истурете од морската сол (околу половина сантиметар) во плех. Одозгора ставете ја рибата и покријте ја целосно со останатата сол.
- Печете во веќе загреана рерна на температура од 180°C-200°C околу 30-35 минути.
- Откако ќе се испече, извадете од рерна и оставете да отстои 5-10 минути.
- Потоа со мал кујнски чекан исчукајте ја кората сол, излупете ја кожата на рибата и сервирајте ја.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во