Рецепти

Рибја чорба од пастрмка (посно)
Вкусен оброк за љубителите на домашни чорбички од риба
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пастрмка(250-300 Грама)
Морков(4 )
Зелена пиперка(2 )
Кромид(1 Главица)
Лук(2 Чешниња)
Брашно(3 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Пастрмката убаво исчистете ја, измијте ја и потоа ставете ја во тенџере со солена вода да се вари околу 1 час.
- Посебно измијте ги и исчистете ги морковите, пиперките и кромидот, потоа исечкајте ги на ситно и додајте ги во водата каде што се вари пастрмката.
- Откако рибата ќе биде добро сварена, извадете ја од водата настрана малку да се излади.
- Потоа отстранете ѝ ја кожата, добро исчистете ја од кожата и коските, па месото иситнете го со виљушка и повторно вратете го во тенџерето.
- Лукот ситно исечкајте го и пропржете го во тавче со загреано масло. Во истата тава додајте го брашното, па пржете го малку да пожолти.
- Испрженото брашно додајте го во тенџерето со чорбата, додајте ги зачините и оставете ја чорбата да проврие, па тргнете ја од оган.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во