Рецепти
Рибја чорба со домати (посно)
Посен специјалитет
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Речна риба(1 Килограм)
Кромид(1 Главица)
Ловоров лист(1 Лист)
Брашно(2 Супени лажици)
Бибер(1 Кафена лажица)
Сол(1 Кафена лажица)
Ориз(100 Грама)
Доматно пире(2 Кафени лажици)
Црвен пипер(1 Кафена лажица)
Масло(4 Кафени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 65 минути
- На зејтин се пржи ситно исечканиот кромид, се додава вода и се динста.
- Кога ќе испари целата вода се става црвен пипер и брашно. Се додаваат три шољи вода и се вари уште половина час.
- Се става пире од домати и сол, бибер и ловоров лист.
- Кога чорбата ќе почне да врие се додава претходно исчистената риба која е исечена на парчиња и оризот, па се вари целото заедно уште 15тина минути. Доколку сакате луто се додава една лажица толчена пиперка.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во