Рецепти

Рижото со спанаќ
Вкусно рижото со зеленчук и рендан пармезан како одлична идеја за лесна вечера
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
2 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Спанаќ(150 Грама)
Бистра зеленчукова супа(1/2 Литар)
Кромид(2 Главици)
Масло(2 Супени лажици)
Ориз(200 Грама)
Домат(3 )
Путер(30 Грама)
Рендан пармезан(5 Супени лажици)
Сол(1 Прстофат)
Бибер(1 Прстофат)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 35 минути
- Спанаќот добро измијте го и варете го една минута во солена вода, а потоа исцедете го.
- Водата од варењето додајте ја на супата.
- Кромидот излупете го, ситно исечкајте го и испржете го на маслото.
- Додајте го оризот и со постојано мешање пржете го додека да стане проѕирен. Прелијте го со супата и кога ќе зоврие, поклопете го тенџерето и варете 20 до 30 минути на тивок оган.
- Спанаќот исечкајте го и ставете го во оризот.
- Доматите излупете ги, исчистете ги и исечете ги на коцкички. Кратко пропржете ги на путерот и ставете сол и бибер.
- Готовото рижото вадете го со лажица за сладолед и ставете го во чинија, додајте ги доматите и ренданиот пармезан, па послужете.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во