Рецепти
Рижото со спанаќ Ана Ѓорова

Вкусно рижото со зеленчук и рендан пармезан како одлична идеја за лесна вечера

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Спанаќ(150 Грама)

Бистра зеленчукова супа(1/2 Литар)

Кромид(2 Главици)

Масло(2 Супени лажици)

Ориз(200 Грама)

Домат(3 )

Путер(30 Грама)

Рендан пармезан(5 Супени лажици)

Сол(1 Прстофат)

Бибер(1 Прстофат)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 35 минути

  1. Спанаќот добро измијте го и варете го една минута во солена вода, а потоа исцедете го.
  2. Водата од варењето додајте ја на супата.
  3. Кромидот излупете го, ситно исечкајте го и испржете го на маслото.
  4. Додајте го оризот и со постојано мешање пржете го додека да стане проѕирен. Прелијте го со супата и кога ќе зоврие, поклопете го тенџерето и варете 20 до 30 минути на тивок оган.
  5. Спанаќот исечкајте го и ставете го во оризот.
  6. Доматите излупете ги, исчистете ги и исечете ги на коцкички. Кратко пропржете ги на путерот и ставете сол и бибер.
  7. Готовото рижото вадете го со лажица за сладолед и ставете го во чинија, додајте ги доматите и ренданиот пармезан, па послужете.
Салата со соја и шампињони
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Пита со карамелизирана тиква
Чорба без масло
Крокети од тиква и пармезан
Тарт со праз
Вегетаријански плескавици
Посна сарма со праз и шампињони
Топчиња од палента
Топчиња од зеленчук
Чоколадни бомбици со авокадо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Шеќерни јаболки
Сос од грав и лук
Блага тиква со мед и ореви (посно)
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Салата со карфиол и маслинки
Крем чорба од зеленчук
Топчиња со блитва
Чорба со блитва и кисела павлака
Проја мафини со брокула
Чорба со кисели краставички
Овесни колачиња со цимет и мед
Мафини со рибизли
Чорба со шампињони и кисела павлака

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: