Рецепти
Ризото со кашкавал и црвена зелка
Вкусен и зачинет ориз кој може да го комбинирате со многу јадења
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Ориз(250 Грама)
Црвена зелка(1 мала главица )
Кромид(1 Главица)
Кашкавал(100 Грама)
Бело вино(1/2 Чаша)
Бистра зеленчукова супа(1 Литар)
Путер(20 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути
- Излупете го кромидот и ситно исечкајте го.
- Зелката исечкајте ја, отстранете ѝ го кочанот, а листовите крупно исечкајте ги.
- Путерот растопете го во една тава, додајте ги кромидот и 1 црпалка зеленчукова супа, па оставете сè да се пржи додека да омекне кромидот.
- Додајте го оризот и пропржете го со мешање околу 1 минута, полијте го со белото вино и гответе додека виното целосно не испари.
- Кога оризот ќе биде речиси готов, полевајте го со врелата супа, малку по малку.
- Додајте ја зелката и продолжете да готвите додека не омекне.
- Додајте го исечканиот кашкавал и зачинете со бибер и сол, па налејте 1 црпалка супа. Помешајте и тргнете од оган, па преклопете го капакот.
- Оставете го ризотото да отстои 2-3 минути, промешајте го и сервирајте го.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во