Рецепти
Роденденска торта со алва
Богата торта со чоколаден пандишпан и фил од алва и банани со која што ќе ги изненадите најблиските
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(18 )
Мелени бисквити(9 Супени лажици)
Шеќер(9 Супени лажици)
Црно чоколадо(300 Грама)
Прашок за печиво(1 Пакување)
Маргарин(1 )
Шеќер во прав(100 Грама)
Алва(500 Грама)
Банана(1 Килограм)
Млеко(300 Грама)
Шлаг крем ванила(3 Пакувања)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути
Кори:
- Се матат 6 белки и 3 лажици шеќер во цврст снег со миксер. Се додаваат 6 жолчки и се продолжува со матење.
- Потоа се додаваат 3 лажици мелени бисквити и се промешува со лажица, се додава печивото и 100 г сечкано чоколадо.
- Целата смеса убаво се меша со лажица и се истура во плех прекриен со хартија за печење и се пече во загреана рерна додека убаво зарумени.
- Постапката се повторува така што се прават 3 кори.
Фил:
- Прво со миксер се мати маргаринот со шеќерот во прав.
- Алвата се дроби и се додава во маргаринот.
- Бананите се пасираат и се додаваат.
- Се мати шлаг кремот со 200 мл млеко и се додава во преостанатите состојки. Убаво се меша.
Финална постапка:
- Корите се вадат од рерна и се филуваат.
- Една кесичка шлаг-крем се мати со 100 мл млеко и целата торта се декорира.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во