Рецепти
Ролат од малини
Ролат со фил од свежи и испасирани малини со шеќер во прав
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Малини(350 Грама)
Шеќер во прав(25 Грама)
Јајце(3 )
Шеќер(120 Грама)
Сол(1 Прстофат)
Брашно(120 Грама)
Путер(30 Грама)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Одвојте половина од малините за филот, а останатите ставете ги во сад настрана и додајте им шеќер во прав и испасирајте ги.
- Во голем сад измешајте јајца, шеќер и сол. Посипете половина од брашното, измешајте, додајте лажица млака вода и додајте го останатото брашно. Измешајте со дланките и замесете тесто.
- Тестото расукајте го на набрашнета површина со димензии 25х35. Печете го 10-12 минути во претходно загреана рерна додека не добие златножолта боја и не го зголеми волуменот.
- Извадете го тестото од рерна, намачкајте го со испасираните малини, додајте ги останатите свежи малини, свиткајте го во ролат и послужете. Наросете и шеќер во прав по желба.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во