Рецепти
Ролат ”Red Velvet”
Познат и вкусен десерт од американската кујна кој се служи за време на божиќните и новогодишни празници
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Американска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(4 )
Шеќер(110 Грама)
Брашно(120 Грама)
Путер(50 Грама)
Какао(1 Кафена лажица)
Црвена прехранбена боја(1 Кафена лажица)
Екстракт од ванила(1 Кафена лажица)
Прашок за печиво(1 Кафена лажица)
Хопла(200 Милилитри)
Шеќер во прав(50 Грама)
Крем сирење(250 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Четирите јајца ги матиме со шеќерот пенасто со миксер неколку минути додека добиеме хомогена смеса.
- Додаваме лажичка прехрамбена црвена боја и повторно матете додека да добиете црвеникава смеса.
- Постепено додавајте го и брашното и продолжете со матењето.
- На крај додајте ги путерот (претходно омекнат и исечен на коцки), екстрактот од ванила, печивото и какаото и миксирајте.
- Смесата претурете ја во голем четвртаст плех обложен со хартија за печење и печете го на 180 степени, 10-15 минути.
- Извадете го тестото од рерна и извадете му ја хартијата, а потоа оставете го да се подолади.
- Во меѓувреме со миксер изматете ја хоплата заедно со шеќерот во прав и со крем сирењето.
- Со филот премачкајте го тестото и свиткајте го во ролат, а потоа оставете го 30 минути во фрижидер.
- Исечете го на парчиња и послужете.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во