Рецепти
Ролат со зденки Ана Ѓорова

Одлично и сочно предјадење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(приближно 1/2 кг )

Квасец(1/2 свеж )

Јајце(2 )

Јогурт(200 Милилитри)

Млеко(100 Милилитри)

Шеќер(1/2 Кафена лажица)

Сол(1 Кафена лажица)

Маргарин(100 Грама)

Зденка(4 )

Сусам

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути

  1. Квасецот се растопува во млакото млеко и шеќерот и се остава да нарасне.
  2. Се замесува меко тесто од брашното, 1 јајце, јогуртот и стасаниот квасец.
  3. Кога тестото еднаш убаво ќе стаса, се расукува во една кора.
  4. Кората се премачкува со маргаринот и потоа насекаде се ставаат парченца од исечканите зденки. Може по желба да се стави и пилешка салама или шунка.
  5. Кората се витка во ролат, потоа се премачкува со второто јајце и се наросува со сусам.
  6. Повторно се остава да нарасне.
  7. Нараснатиот ролат се пече во загреана рерна додека зарумени, а потоа се сервира на исечени парчиња со големина по желба.
Посни колачи со локум
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Пилешки џигер во пиво
Интегрален колач од јаболки
Ролат со кокос
Пита со кисела зелка
Куглов со ореви и чоколадо
Пача
Тава со свинско месо и печурки
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Благи кифлички со вино
Ленени погачици
Салата со праз и сирење
Посен колач со јаболко и банана
Сир тостерки
Кокос коцки
Штрудлички со јаболко (посно)
Колач со јаболко
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: