Рецепти
Розички од јаболки Ана Ѓорова

Декоративен десерт со кој ќе ги изненадите гостите

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Лиснато тесто(1 Пакување)

Јаболко(4 )

Лимон(1 )

Џем од кајсии(или друг по избор 100 грама )

Шеќер во прав(50 Грама)

Цимет(10 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Лиснатото тесто расукајте го до дебелина од половина сантиметар и исечете го на ленти широки 3-4 см.
  2. Јаболките исечете ги на тенки кругови (не ги лупете) и варете ги 4-5 минути во тенџере со вода и исцедениот лимон. Исцедете ги и оставете ги да се оладат и исечете ги на половинки.
  3. Врз секоја лента нанесете мармалад и посипете ја со цимет, па врз лентите ставете ги половинките јаболки и преклопете (како на сликата).

01

 

3. Завиткајте ги до крај како ролатчиња (како сликата).

02

4. Наредете ги добиените розички во калапи за мафини и печете ги во рерна на 200 степени, 25-30 минути.

5. Пред сервирање посипете ги со шеќер во прав.

Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: