Рецепти
Розички од јаболки
Декоративен десерт со кој ќе ги изненадите гостите
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Лиснато тесто(1 Пакување)
Јаболко(4 )
Лимон(1 )
Џем од кајсии(или друг по избор 100 грама )
Шеќер во прав(50 Грама)
Цимет(10 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Лиснатото тесто расукајте го до дебелина од половина сантиметар и исечете го на ленти широки 3-4 см.
- Јаболките исечете ги на тенки кругови (не ги лупете) и варете ги 4-5 минути во тенџере со вода и исцедениот лимон. Исцедете ги и оставете ги да се оладат и исечете ги на половинки.
- Врз секоја лента нанесете мармалад и посипете ја со цимет, па врз лентите ставете ги половинките јаболки и преклопете (како на сликата).
3. Завиткајте ги до крај како ролатчиња (како сликата).
4. Наредете ги добиените розички во калапи за мафини и печете ги во рерна на 200 степени, 25-30 минути.
5. Пред сервирање посипете ги со шеќер во прав.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во