Рецепти
Ружички со сланина и млад кромид (хроно)
Доколку постите, ружичките може да ги наполните со домати и со лук или со печурки и со тиквички
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(250 Грама)
Свинска маст(2 Супени лажици)
Сол(1 Супена лажица)
Прашок за печиво(1 Супена лажица)
Газирана вода(150 Милилитри)
Млад кромид(1 )
Сланина(150 Грама)
Маслиново масло(2-3 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Во брашното додајте го прашакот за печиво, сол и маст. Постепено додавајте вода и замесете тесто, а потоа замотајте го во фолија и оставете го да отстои 15-тина минути.
- Растегнете правоаголна кора со сукало и премачкајте со маслиново масло.
- Младиот кромид и сланината исечкајте ги на ситни коцки, распоредете ги рамномерно врз тестото и замотајте ролат.
- Исечете на ролнички со должина од 4 см и наредете врз хартија за печење. Печете во загреана рерна на 200°C, околу 30 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во