Рецепти
Салата од леќа и пченица
Здрава, вегетаријанска салата со корисни состојки што исто така е и многу вкусна
ТИП НА РЕЦЕПТ
СалатиТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
2 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пченица во зрна(100 Грама)
Леќа(100 Грама)
Лук(2 Чешниња)
Ловоров лист(2 )
Млад лук(2 )
Домат(1 )
Црвена пиперка(1 )
Кромид(1 Главица)
Свеж магдонос(3 лажици сечкан )
Свежо нане(3 лажици сечкано )
Италијански зачин (мешан зачин)(3 Супени лажици)
Маслиново масло(100 Милилитри)
Лимон(1 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Пченката сварете ја според упатството на пакувањето, потоа процедете ја и оставете ја да се излади.
- Леќата, чешнињата лук и ловоровите листови се преливаат со вода, па се загреваат до зовривање.
- Се намалува температурата, се поклопува и се крчка додека да омекне.
- Потоа се вадат лукот и ловорот, леќата се процедува и се става во чинија.
- Се додава пченката, сечканото младо лукче и доматот исечен на коцки и исчистен од пулпата.
- Се додаваат кромидот и пиперката исечкана на коцки, па се посипува со нане, магдонос и мешан, сув зачин.
- Малиновото масло се меша со рендана кора од лимон и со лимоновиот сок. Се посолува по вкус.
- Салатата се прелива и се меша.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во