Рецепти
Салата со ориз, туна и тиквички
Ладна ориз салата со тиквички и туна што лимонот ѝ дава дополнително освежителен вкус. Идеален летен оброк за вечера или ручек.
ТИП НА РЕЦЕПТ
СалатиТИП НА КУЈНА
Здрава хранаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути
- Оризот ставете го да се вари во зовриена и посолена вода.
- Во меѓувреме тиквичките измијте ги, исушете ги и исечете ги на ситни коцкички, па пропржете ги во тава со загреано масло. Зачинете со сол и бибер.
- Лимонот убаво измијте го, изрендајте ја кората и исцедете го, па само сокот додајте го во тавата со тиквичките. Гответе ги на умерен оган уште 2-3 минути и оставете ги настрана да се оладат.
- Откако оризот ќе се свари, исплакнете го под млаз ладна вода и исцедете го, па оставете го и него настрана да се олади.
- Комбинирајте ги сите состојки и послужете ја салатата откако претходно ќе отстои во фрижидер.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во