Рецепти
Салата со печено пилешко
Одлична салата за која може да ги искористите остатоците од печеното пилешко на скара
ТИП НА РЕЦЕПТ
СалатиТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пилешки гради(2 )
Сос за скара(1/4-1/2 Чаша)
Марула(1 )
Маслиново масло(1/2 Супена лажица)
Свеж сок од лимета(од 1 зелен лимон )
Лук(1 Чешне)
Пченка(во конзерва 1/2 )
Црн грав(во конзерва 1/2 )
Чили во прав(1/2 Кафена лажица)
Кумин(1/2 Кафена лажица)
Мајонез(2-3 Супени лажици)
Павлака(1/3 Чаша)
Млеко(1 Супена лажица)
Свеж сок од лимета(2 супени лажици (за преливот) )
Оцет(2 Кафени лажици)
Шеќер(1 Кафена лажица)
Бел лук, излупен и згмечен(1 чешне (за преливот) )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 20 минути
- Во сад измешајте ги маслиновото масло, сок од 1 зелен лимон, 1 чешне ситно исечкан лук, кумин, чили во прав, црниот грав од конзерва и пченката. Додајте сол и бибер по вкус и оставете во фрижидер.
- Пилешкото месо маринирајте го во сосот за скара околу 6 часа, а потоа печете го на скара и оставете го да се олади. Пилешкото месо може да биде направено претходно и оставено во фрижидер.
- За преливот на салатата: измешајте ги мајонезот, павлаката, млекото, ситно исечканиот коријандер, 2 лажици сок од зелен лимон, оцетот, шеќерот, чешнето лук-ситно исечкано или сомелено, 1/2 лажичка сол, бибер по вкус, уште малку кумин и сос за скара. Состојките за преливот може да ги изблендирате за да добиете похомогена смеса. Ставете го во фрижидер малку да отстои.
- Исечкајте ја марулата и измешајте ја со смесата од црн грав и пченка. Додајте го исечканото месо и полијте ја салатата со преливот.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во