Рецепти
Сардини со спанаќ
Рецепт за специјалитет од риба
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Здрава хранаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
3 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Сардини свежи(500 Грама)
Спанаќ(200 Грама)
Бело вино(100 Милилитри)
Бел лук, излупен и згмечен(2 Чешниња)
Свеж магдонос(1 Китка)
Маслиново масло(5 Супени лажици)
Хималајска сол(2 Кафени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- На сардините отстранете им ги главите заедно со средната коска без да ги отварате. Измијте ги, исцедете ги и исушете ги.
- Лукот испасирајте го, а магдоносот и спанаќот исечкајте ги.
- На загреано масло додајте ги лукот и спанаќот, малку динстајте ги, па потоа додајте ги сардините, посолете ги и динстајте ги на тивок оган 20 минути.
- Потоа додајте го виното, динстајте уште малку и пред крај ставете ги рибите во загреана рерна и печете ги уште 15 минути. Може да ги комбинирате со пире од компир.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во