Рецепти
Шашлик
Јадење од свинско месо на ражен во комбинација со зеленчук и сланина. Може по желба да додадете и свежи шампињони наместо сланина.
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Свинско месо(800 Грама)
Кромид(2-3 Главици)
Сланина(400-500 Грама)
Домат(2-3 )
Зелена пиперка(3-4 )
Лук(1 Чешне)
Сенф(1 Супена лажица)
Сол(1 Кафена лажица)
Бибер(1-2 Кафени лажици)
Вегета(1-2 Кафени лажици)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 35 минути
- Свинското месо се сече на ситни парчиња. Се посолува по вкус, се додава бибер, вегета, се премачкува со сенф и толчен лук или кромид и се остава најмалку 2 часа да се маринира или подобро преку ноќ.
- Сланината се сече на парчиња и на жица од ражен се реди од маринираното свинско месо, половинките кромид, пиперки и домати исечени на крупни парчиња и сланината.
- Ражените се печат на скара или во грил-тава од двете страни и се послужува со свежа сезонска или шопска салата и со ориз.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во