Рецепти
Шеќерни јаболки
Потсетете се на детството со оваа слатка ужинка. Може да ги завиткате во целофан и да ги подарите на најдрагите.
ТИП НА РЕЦЕПТ
УжинаТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јаболко(10 многу мали )
Шеќер(500 Грама)
Вода(110 Милилитри)
Оцет(1 Кафена лажица)
Мед(2 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути
- Најпрво убаво измијте ги јаболчињата и добро избришете ги со крпа.
- Потоа извадете им ги рачките и на тоа место забодете им по едно дрвено стапче (за ражничи) со остриот крај насочен кон јаболкото.
- Во тенџере на оган ставете ги водата и шеќерот да зовријат, па додајте ги и преостанатите состојки и варете 10-15 минути.
- Со лажичето капнете од смесата во ладна вода, па ако веднаш се карамелизира и не е меко, значи дека е готово. Постапката треба да ја изведете брзо за да не ви се стегне карамелот предвреме.
- Во жешкиот сируп потопете ги јаболките убаво од сите страни, малку протресете да падне вишокот и ставете ги на тепсија со намастена хартија за печење за да се исушат.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во