Рецепти

Шеќерни прженки
Слатка ужинка која можете да ја послужите со крем, џем или мед
ТИП НА РЕЦЕПТ
УжинаТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(300 Грама)
Прашок за печиво(5 Грама)
Шеќер(75 Грама)
Путер(75 Грама)
Мелени бадеми(50 Грама)
Јајце(3 )
Шеќер(за одозгора )
Цимет(за одозгора )
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 30 минути
- Измешајте ги сите состојки во сад со миксер.
- Замесете го тестото со рака додека не се добие мазна смеса.
- Расукајте го во форма на багет со дијаметар од 3 см.
- Исечете парчиња со дебелина 1 см и расукајте ги во форма на кобасица долги 4 до 5 см долги.
- Загрејте масло во кое ќе ги пржите лепчињата на 180 степени.
- Внимателно ставете по неколку парчиња да се пржат.
- Превртете ги со виљушка по 1 минута за убаво да се испржат од сите страни. Оставете да се пржат уште една минута и ставете ги да се цедат на кујнска крпа.
- Измешајте малку шеќер со цимет и извалкајте ги прженките.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во