Рецепти
Шиш ќебап
Вкусен специјалитет од овчо месо
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
3 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Овчо месо(500 Грама)
Димена сланина(250 Грама)
Свежи шампињони(12 )
Црвена пиперка(2 )
Масло(1 Чаша)
Кромид(2 Главици)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 1 час
- Печурките се мијат на страна и се двојат од рачката.
- Месото, сланината, пиперките се сечат на парчиња со иста големина.
- На стапчињата за ражничи редете ги наизменично: парче месо, една печурка, парче сланина, парче пиперка, сè додека не се потроши маставот. Секогаш треба да се заврши со пиперка.
- Подготвените ражничи се маринираат во смеса од зејтин, сечкан кромид, тимијан, лорбер, сол и бибер.
- Така се оставаат да отстојат неколку часа, повремено превртувајќи ги. Ражничите се печат на скара околу 15 минути. Може да се служат со варен ориз како прилог.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во