Рецепти
Шишќебап во сос
Вкусен ручек од телешко месо и зеленчук во вкусен доматен сос
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Телешко месо(кртина 500 Грама)
Зелена пиперка(2 )
Целер(3 Гранчиња)
Кромид(2 Главици)
Свежи шампињони(100 Грама)
Доматно пире(3 Супени лажици)
Шери домати(6 )
Путер(70 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути
- Пиперките и главиците кромид исечкајте ги на покрупни парчиња, а магдоносот и целерот ситно исечкајте ги.
- Месото исечете го на коцки, па на стапчиња за ражничи редете парче месо, кромид, шери домат, печурка и пиперка.
- Пржете ги шишќебапите во грил тава на оган со растопениот путер и посолете.
- Во тава на оган пропржете го преостанатиот кромид, па откако ќе омекне, додајте ги сечканите пиперки, доматното пире, сечканиот целер и магдонос.
- Зачинете го сосот со вегета, бибер и сол, налејте 200 мл вода и варете го додека ја добие потребната густина.
- Сервирајте ги шишќебапите со сосот и со гарнир по желба.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во