Рецепти

Шненокли
Лапни голтни пудинг од ванила со пенести облачиња.
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Млеко(1 Литар)
Шеќер(10 Супени лажици)
Белка од јајце(4 )
Шеќер во прав(2-3 Супени лажици)
Жолчка од јајце(4 )
Нишесте (пченкарен скроб)(4 Супени лажици)
Пудинг од ванила(1 Пакување)
Ванилин шеќер(1 Пакување)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 40 минути
- Млекото и шеќерот се ставаат во тенџере на ниска температура и се оставаат да зовријат.
- Белките се матат со шеќерот во прав со електричен миксер се додека не се формира црвст шлаг.
- Кога млекото ќе почне да врие, со мала кафена лажичка се ставаат белките. Малку се варат и се ставаат во посебен сад.
- Жолчките се матат убаво и им се додава густинот. Потоа се истураат во зовриеното млеко и се додава пудингот и ванилата. Се вари со постојано мешање се додека не згусне.
- Во еден сад се редат филофите најизменично. Се почнува со жолтиот фил, а за завршува со белиот.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во