Рецепти
Шпагети со ловечко срце
Балкански специјалитет со свинско срце
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
3 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Шпагети(500 Грама)
Свинско срце(2 )
Кромид(1 Главица)
Морков(1 )
Црвена пиперка(1 )
Маслиново масло(100 Милилитри)
Црвено вино(100 Милилитри)
Сенф(1 Супена лажица)
Црвен пипер(2 Кафени лажици)
Ловоров лист(1 )
Лук(2 Чешниња)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 65 минути
- Срцата се мијат убаво и се ставаат во солена вода. Се варат околу 10 минути. Се истура водата, се става друга вода и се оставаат уште 30 минути да се варат.
- Сварените срца се сечкаат на мали делови, притоа вадејќи им ги сите жилички.
- Во маслиново масло се запржува кромидот. Кога ќе добие стаклена боја, додаваме лукче, една црвена пиперка и еден морков. Се пржи додека испари водата од тавата.
- Додајте го месото од срцето. Промешајте убаво, па додајте една лажичка сенф и 2 лажички црвен црвен пипер, прелијте со врела вода. Оставете нека крчка тивко околу 15 минути.
- Пред крајот на готвењето, кога водата е скоро испарена, додајте црвено вино, босилек, ловоров лист, рузмарин, оигано.
- Кога е готово, тргнете на страна и додајте исечкан магдонос.
- Шпагетите се варат на стандарден начин, а потоа се сервираат со срцето.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во