Рецепти
Штрудла од јаболки со бадеми и суви сливи Ана Ѓорова

Вкусен и едноставен десерт кој ќе биде на Вашата трпеза за кратко време

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јаболко(1 Килограм)

Готови кори(500 Грама)

Суви сливи(100 Грама)

Мелени бадеми(100 Грама)

Шеќер(200 Грама)

Шеќер во прав

Масло

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути

  1. Сувото овошје исчистете го и потопете го со врела вода, а јаболките излупете ги и изрендајте ги. Исцедените суви сливи и јаболките измешајте ги во поголем длабок сад и додајте ги мелените бадеми и шеќерот. Целата смеса убаво промешајте ја со дланките и тргнете ја настрана.
  2. Една готова кора ставете ја врз намастено тавче, попрскајте ја со масло, додајте ја втората кора, и таа попрскајте ја со масло, па покријте со третата кора. Со нож исечете ги краевите од корите за да добиете рамна површина и исечените краеви ставете ги врз корите.
  3. Корите исечете ги на четири ленти, со лажица ставете од филот на едниот крај од секоја лента. Од секоја лента формирајте триаголник и наредете ги во тавата за печење.
  4. Истата постапка повторувајте ја и со останатите кори. Наместо триаголници може да формирате и ролати.
  5. Попрскајте ја штрудлата со масло и печете ја на 200°C околу 15 минути.
  6. Врз готовата подоладена штрудла наросете шеќер во прав и цимет по желба и послужете ја.
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Динстани јунешки ребра
Оревки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Чоколадни кроасани
Пилешко во павлака
Тестенини со сос од туна
Тробоен куглов
Зелка на грчки начин
Ролат со цимет и суво грозје
Резанки од палачинки
Руски колач со афион
Чоколаден куглоф
Посен куглов со суво овошје
Ролнички со крем
Пита со тиквички и со гриз
Мафини со нутела крем
Цимет ролнички со бадеми
Жолт куглов колач
Англиска пита со бадеми
Пита со јајца и кајмак
Свинско месо со бел сос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: